masak-masak

saya x lah pandai mana memasak tapi setakat hari ini alhamdulillah apa yg sya masak mnjadi kesukaan keluarga & rakan2....jom kita tgk gmbar2 yg smpt sya upload (de yg x dpt nk amk pic siap msk trs ngap)....jommmmmm .
aneka lauk


APAM GULA HANGUS   BAHAN2 =  1cwn gula pasir - 1/2cwn air - 125g mentega ( msk jdikan gula hangus) - 1/2cwn gula pasir - 2biji telur - 1 1/2cwn tpg gndum - 1/2sd teh vanilla -  1/2sdu teh soda bikarbonat (diayak brsama tpg) - 200ml susu cair                           CARA2NYA = cara buat gula hgus msk gula dlm kuali dgn api prlahan hga larut dan perang padam api masukan air kacau2 dan masukan pula mntega - pukul telor,gula,esen vanilla hga kmbang masukan gula hgus yg dh suam tdi kemudian masukan susu selangselikn dgn tpg gaul sebati - kukus apam 15-20 adunan blh diisi pnh dlm acuan x melimpah bila masak.

LEMPENG  BAHAN =  tpg gndum - air - sedikit garam  CARANYA = satukan semua bhn bancuh jgn trlalu pkt @ cair




YEE MEE    mee yee mee  1 ulas bwg putih 2sdu bsr myk  1biji telor  100g udang/sotong 100g dada ayam cendawan tiram  lobak  1sdu bsr tpg jagung air  garam   serbok pati ayam
CARANYA  tumis bwg putih smpai naik bau masukan udang sotong dan ayam tumis separuh msak masukan cwndawan dan sayur kemudian masukan air garam dan serbok pati ayam bila dah mendidih kecilkan api masukan tpg jagung pelahan agak sedikit pekat masukan telor sambil dikacau-kacau.Letakan yee mee dalam pinggan kemudian tuang kuah atas yee mee


APAM BERAS   3cwn tpg beras  1cwn tpg gndom  2cwn gula  1pkt yis kering  2cwn nasi  3cwn air
CARANYA   nasi di blender dgn air dlm bkas lain campur semua bhn kacau sebati dan campur nasi yg diblender tadi simpan adunan dalam 1jam dan kemudian kukus dalam acuan selama 20 minit

nasi ambang
PENNE BANAN = 1pkt penn  1ulas bwg putih- 2ulas bwg bsar - 200g udang - 200g sotong - 2btg sauseg - brokoli - kacang pes - oregano - minyak - garam-lobak                                                                                                                                     CARANYA=   tumis bwng hga naik bau masukan udang sotong sausege kacau setengah masak msukan sayur2 oreganodan garam masukan penne yg dh di celur dgn airpanas                                                                                                                       


  • BAHAN2  spaggetti = 500g daging cincang -  1 btl 350g  sos spaggetti  - 2 pkt sup cendawan - 125g butter - 2ulas bwg bsr ptg dadu - 1ulas bwg putih - 1tin kecil tomato puri - 1tin cndawan butang - sedikit daun oregano - garam - 2sd bsr myk - gula - air                                                                            CARA MASAK   =  tumis bwg putih & merah dgn butter & sdkit myk kemudian masukan daging kacau sampai sebati masukan sos spaggetti & bhn2 lain masukan air ikut anggaran kuah jgn pkt sgt @ cair sgt.

asam pedas

1 ulasan:

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.